Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj letnie propozycje obiadu z kiełbasą bez osłonki.
Kiedy temperatury rosną, nie zawsze mamy ochotę na ciężkie i tłuste dania. W takie dni lepiej postawić na lekkie, ale pożywne składniki. Czyli właściwie jakie? Poznajcie propozycje Mariety Mareckiej, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne letnie dania obiadowe.
Pieczony kalafior z kiełbasą białą bez osłonki JBB Bałdyga
Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
- 2 mniejsze kalafiory,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- łyżka syropu klonowego,
- płaska łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ok. 100 ml oliwy,
- opakowanie kiełbasy białej bez osłonki JBB Bałdyga,
- 200 g szynki na maśle JBB Bałdyga,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- skórka starta z ½ cytryny.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mieszamy w miseczce ok. 80 ml oliwy z solą, wędzoną papryką, kuminem, czosnkiem, płatkami chili i syropem klonowym. Mieszanką dokładnie smarujemy kalafiory ułożone w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca na ok. 1 h, aż ładnie się przypieką i lekko zmiękną. W tym czasie kroimy szynkę w kosteczkę, a kiełbaski przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy drobniej. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kiełbasę i szynkę, aż się zarumieni. W miseczce mieszamy jogurt ze skórką z cytryny, szczypiorkiem solą i pieprzem. Upieczone kalafiory polewamy jogurtem, nakładamy na każdy przesmażone kiełbaski i dekorujemy natką pietruszki.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii BLOG